AHMET TULGAR’IN KİTABI “BAKMADIĞINIZ BİR YER KALMIŞTI” İZLENİMLERİ

GZone Dergi yazarlarından Kaan Arer, Nisan 2018 sayımız için Ahmet Tulgar’ın son kitabı BAKMADIĞINIZ BİR YER KALMIŞTI’yı değerlendirdi. İşte bu yazı:

“Bir insanın gerçek boyu bir kitap uzunluğundadır. Her insan bir kitaba sığar.

Başka bir yere de sığmaz.”

Kitap yukarıdaki cümle ile başlıyor. Kitaba başlarken okuyucusunun büyük bir beklenti içine girmesini isteyen bir özgüven belirtisi ve sona geldiğinizde bu özgüvene hak veriyorsunuz. Birbirinden bağımsız 16 öykü ufkumu açarken, bana yeni fikirler aşılamaya çalışıyor, her yeni bakış açısının aklın süzgecinden geçmesi gerektiğini de vurguluyor. Her öykü insanın içinde bakmadığı yeri aydınlatmaya çabalıyor. Bunu açık yüreklilikle, akıcı bir dille ve kuralsız bir yazım tarzıyla yapıyor. Ve tüm bunlar okurken hikayelere çok yakışıyor.

Öykülerin her biri devrik cümlelerle başlayıp o devrikliği karşılayan ve tam olarak ne olduğunu hissettirmeyen namelerle sürüyor. Anlamını hissedemediğimiz her kelime ne anlatmak istediğinin çabasına düşüyor. Her bir kelimin çabasını hissedince bir çırpıda okumak, öğrenmek isteğiyle yanıp tutuşmaya başlıyordum. Okuma esnasında ise öykülerin ne zaman nasıl başladığını unutup sürecin nasıl aktığına, detayların ne kadar önemli olduğuna ve sonun ne kadar da bilindik gerçeklere dönüştüğünü gördükçe bir kez daha hayretle yazarı alkışlıyordum. Tüm alkışlar iç dünyamda birer yaşama sevincine dönüşüyordu. Çünkü daha ölmemiştim ve yapabileceğim çok şey vardı. Caddede koşuşturan, omuz atarak yürüyen, kafede kederli kederli sigarasını tüttüren ya da sokakta hüzünlü hüzünlü oyununu oynayan her bir insan evladının aslında bir hikayesi var. Ahmet Tulgar bizi bu hikayelerle tanışmaya davet ediyor. Tanışmaya ve daha az nefret etmeye. Belki sevin birbirbirinizi demiyor ama en azından herkesin sizin gibi yaşama mücadelesi verdiğini anlayın diyor. Ve kimsenin kendi iç dünyasında haksız, adaletsiz olmadığını anlamaya çağırıyor. Kısacası bu kitap insanın hayretler duvarına çarpılarak kendine gelme sürecini çok iyi anlatıyor.

Kitabı okurken:

*Kavunun rayihasının insan hafızasında hazırladığı hatıranın nasıl da bir ömür boyu onu saran sıcacık bir çift kola dönüştüğünü görebilirsiniz.

*Gençliğin coşkulu anılarına sahip çıkmamız gerektiğini göreceksiniz. Cesurca yaşanmış gençliğin tüm yaşama sirayet eden artçı sarsıntılarda ruhumuza nasıl da sahip çıktığını okuyacaksınız. Yaşam pastamızın kremasını gençliğimizde yaşadığımız coşkulu anıların oluşturduğunu farkedeceksiniz.

*Öykülerin, dönem dönem buhrana kapıldığımızda yaşadığımız iç savaşların derinlikli yolculuklarına rehberlik ettiğini farkedeceksiniz.

*İnsanın sınırsızlığını, her alana girme hırsını, kendince haklı adileşme yolculuğuna şahit olacaksınız.

*Ölümün bilinmezliğine bir gedik açarak bunu sabun kokusunda, tenin beyazlığında, yaşın gelmişliğinde, saçın aklığında veyahut ruhun bitmişliğinde bilinir kılındığını göreceksiniz.

*İnsanın en kadim işkence düzeneğinin kendi kişiliğindeki bozukluklar olduğunu hissedeceksiniz.

*Her sonun hüzünlü olmadığını, bazen insanın huzura ayrıldığını göreceksiniz. Huzuru yumru yumru bedeninizde hissedeceksiniz.

*Doğru kelimelerle oluşturulmuş yaklaşık 10 cümle ile ne muazzam hikayeler yazılabildiğine şahit olacaksınız.

“İç savaşların tarafları, tanıkları, hayatta kalanlar, esas bu utanç üzerinden tanırlar birbirlerini, utancını her daim belli etmelisindir. Utanırsın sonra bu utancını gizlemekten de utanırsın.”

“İç savaşlardan geçmiş halkların mensupları mağdur da olsalar, mağdur edilmiş de olsalar dünydan değil kendilerini mağdur edenlerden medet umar.”

“Metnin anlamsal mekanının içinde yükselmek yazının cisminin içine inmekle mümkün olan bir şey benim için. Başımı eğip sayfaya bakarım ve anlamın içinde yükselirim.”

Spot Bilgi

Can Yayınlarından Ocak ayında çıkan Bakmadığınız Bir Yer Kalmıştı, Ahmet Tulgar imzalı bir öykü kitabıdır. Ahmet Tulgar, LGBT edebiyatında Türkçe eserler veren önemli bir edebiyatçımız, gazetecimiz, entelektüel birikimiyle varlığından mutlu olduğumuz ağabeyimizdir. Romanları ve öyküleri okuruna güvenen bir kalemin kalitesini yansıtır.

Nisan 2018 GZone Dergi içeriklerine aşağıdaki dergi kapağımızı tıklayarak ulaşabilirsiniz.