GZone Dergi yazarlarından Yeşer Sarıyıldız, Haziran 2018 sayımız için, seçimler yüzünden hepimizin dileklerinin gerçekleşmesine en çok ihtiyacımız olduğu dönemde çeşit çeşit Totem inanışlarını yazdı. İşte bu ilginç yazı:
Bu sene ayların en güzellerinden Haziran biraz farklı geçiyor. Tam yaz geldi diye sevinip sezonu açmaya yeltendiğimiz sırada, Haziran sonu&Temmuz başı tatillerini bir çırpıda iptal ettiğimiz bir yaz oluyor. Euro ve dolar, Elon Musk’ın uzay aracında Mars’a gider hızla TL’den uzaklaştığından, zaten “Yunanistan çok ucuz yaa” cümleleri, yerini çoktan “Ya biz gaza gelip ucuz diye Yunanistan tatili ayarladık, ne yapsak onu acaba?”ya bırakmıştı. Belli ki, Temmuz’un ikinci yarısı ve Ağustos ayında izinler çakışacak ve kumsallarda üst üste uzanacağız. Bu durumda ise, kazanan sahillerin vazgeçilmezi Türkçe Pop olacak gibi görünüyor.
Girişi “Türkiye’nin bilinmeyen sahilleri! İşte o sahiller…” kıvamında yapmış olabilirim; ama tabii ki bildiklerimi sadece kendime saklıyorum. Başka bir şeyden bahsetmeye geldim. Sadece sandığa gitmek, sandığa sahip çıkmak, mitingler, iktidar ve muhalefetten bahsettiğimiz bugünlerde, olaya biraz renk katıp, yapabileceklerimizi “şarlatan icadı canım bunlar”, “puta tapıyorlar şerefsizler” gibi sınırlamadan yapalım istiyorum. Tam da bu yüzden, size biraz totem anlatacağım. İşte başlıyoruz; totem nedir, nasıl yapılır?
Öncelikle “totem”, Kuzey Amerika’da yaşayan Algonkin kavminin dilindeki bir kimsenin koruyucu ruhu anlamına gelen “totam” sözcüğünden türetilmiş. TDK’ya göre ise, anlamı “İlkel toplumlarda topluluğun ondan türediği sanılan ve kutsal sayılan hayvan, ağaç, rüzgar vb. herhangi bir doğal nesne, ongun” olarak geçiyor. Biz ise, totemi gol olana kadar çişini tutmak, önemli günlerde hep aynı ayakkabıyı giymek vs olarak biliyoruz. Sonuçta olay belli bir amaç doğrultusunda bir söz, eşya ya da harekete odaklanıp pozitif anlamak yüklemek. Bu durumda, Haziran totem denemek için en uygun ay değil de ne?
Uygulanışına gelelim. Aslında totemin birkaç yapılış şekli var:
Sözel totemler:
Bir cümle ya da kelimeyi sürekli içinden ya da dışından tekrarlamak.
Anlamlı ya da anlamsız bir kelime grubu da olabilir. Olmasını istediğin bir şeyi sürekli tekrarlamak, görmeyi istediğin kişinin adını sürekli söylemek gibi düşünebiliriz. Totemlerde işin sırrı, duyguya odaklanmak. Sürekli gıybet yapıp o kişiden bahsedince çalışmıyor ☺ Bu tekrarlanacak şey, pozitif bir duygu eşliğinde bir tarih de olabilir elbette.
Eylemsel totemler:
Eylemsel totemler de kendi içinde ikiye ayrılıyor. Bakın totem deyip geçecektiniz, ama alt kategorisi bile var, görüyorsunuz.
- Bir eylemi yapmaya yönelik totemler: Okunmuş pirinç yemek, uğurlu bilekliğini takmak bu kategoriye giriyor. Örneğin, her sigara yakıldığında otobüsün gelmesi murphy’sini terse çevirip otobüs gelsin diye sigara yaktığınızda da bu kategoriden bir totem gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Ünlülerden örnek vermek gerekirse, Cristiano Ronaldo, her maç öncesi sakal tıraşı oluyormuş.
- Bir eylemi yapmamaya yönelik totemler: “X olana kadar Y yapmayacağım” totemleri. Maç izlerken gol olana kadar su içmemek, sınav sonucuna bakmayıp arkadaşa baktırmak ya da malum tarihte sonuçlar açıklanmaya başlayana kadar tweet atmamak gibi totemler bu kategoriye giriyor.
Düşünsel totemler:
Burada tamamen pozitif düşünceden bahsediyoruz. İstenilen şeye odaklanmak ve olacağını kafada resmetmek de totemin bir parçası. Yıllar önce, bir güzellik yarışmasında ünlü bir düşünürün de dediği gibi; “Çok istersek olur bence.”
Bütünleşik totemler:
En az iki totemi bir arada yapmaya deniyor. Hadi hepsini bir yapmayı deneyip örneklendirelim.
Ne dedik:
Sözel totem – Bir tarihi içimizden pozitif bir duyguyla sürekli tekrarlıyoruz.
Eylemsel totem – O tarihte evden uğurlu bir eşyamızla çıkıyoruz ve belli bir saate göre seçtiğimiz bir şeyi yapmıyoruz.
Düşünsel totem – Sürekli pozitif düşünüyor ve farklı yaşam tarzlarının bir arada eğlenebildiği bir kutlama hayal ediyoruz.
Totemler bununla da bitmedi, yapan kişi sayısına göre de ikiye ayrılıyor:
- Bireysel totemler
- Grupsal totemler
Bireysel totemler, adı üzerinde tek bir kişi tarafından yapılırken, grupsal totemler kalabalık gruplar halinde yapılıyor. Birçok insan aynı anda, aynı amaç, istek ve düşünceyle hareket ederek, evrene aynı enerjiyi yayıyor.
Biz olur da işimiz şansa kalırsa diye, bütünleşik ve grupsal totemi de yapaduralım. Umarım ki, toteme hiç ihtiyacımızın kalmayacağı değişim dolu bir yaz olur. –Uğurlu bilekliğimi taktım bile ben, içimden tekrarladığım tarihe kadar çıkarmayacağım.-