Onedio editörlerinden Taner Bayram, yürekleri ısıtan bir hikaye paylaşmış. Kendini Yoksul Kadınlara Hijyenik Ped Üretmeye Adamış “Regl Adam”ın Sıra Dışı Öyküsü sizleri de etkileyecek.
İşte bu haber:
Arunachalam Muruganantham‘dan ismini daha önce duymamış olmanız yüksek bir olasılık. Ancak o dünyaca ünlü Time dergisi tarafından Dünyanın En Etkili 100 Kişisi listesine girmeyi başarmış biri.
Onu bu denli öne çıkaran ise, hayatını kadınların ucuz hijyenik pedlere erişimine adamış olması. Gelin, şimdi nam-ı diğer “Regl Adam”ın bu muazzam hikâyesine daha yakından bakalım.
“Her şey karımla başladı” diyor Muruganantham gülerek. 1998 yılında Hindistan’da yaygın olan görücü usulüyle evlenmiştir kendisi. Henüz 6 aydır evli olduğu eşi Shanthi‘nin kendisinden bir şeyler sakladığını fark eder. Bunun karısının adet döneminde kullandığı bez parçaları olduğunu anlar. Öylesine kötü hâldedirler ki, bu duruma oldukça üzülür.
Muruganantham kendisini üzen ve şaşırtan bu durumla ilgili olarak şöyle konuşuyor: “O kadar kötü durumda, o kadar pis bir bezdi ki, ben onunla mobiletimi bile temizlemezdim.””Eğitimli” bir kadın olan eşine neden “hijyenik ped” kullanmadığını sorduğunda, “eğer buna para verirsek, süt bütçemizi kısmak zorunda kalırız” yanıtını almış.
Muruganantham bunun üzerine çevresindeki birçok kadının daha bu pedleri kullanmaya ekonomik güçlerinin yetmediğini fark eder. Buradan hareketle düşük maliyetli hijyenik ped üretmeye karar verir.
İstatistikler de Muruganantham’ı doğrular niteliktedir. Kadınlar hijyenik pede ulaşamamakta, hatta eğitimleri bırakmak zorunda kalmaktadırlar.
Bunun yanı sıra yine yapılan araştırmalara göre, Hindistan’daki kadınların yaşadığı üreme rahatsızlıkların %70’i hijyen ürünlerine ulaşamamakla bağlantılı. Dünyada başka birçok yerde olduğu gibi Hindistan’da da -özellikle de kırsal bölgelerde- regl olmak büyük bir tabu niteliğinde.
İlk denemeleri felaketle sonuçlansa da, yakınlardaki bir tıp fakültesine giderek oradaki kadın öğrencilerden kendisine yardımcı olmasını istemiş. Ancak daha konudan bahsetmeye başladığında öğrenciler kendisinden kaçıyorlarmış. En nihayetinde testleri yapmak için birkaç kadınla anlaşmayı başarmış.
Çalışmaya başlamasından 18 ay sonra karısı tarafından terk edilir. “O beni terk etmek istemedi aslında, yalnızca bu işin peşini bırakmamı istiyordu”, diyor Muruganantham.
Öğrencilerle testlere devam ederken annesi de oğlunun kendisinden gizli olarak ne ile uğraştığını öğrenir ve o da kızlarını alarak evi terk eder…
2 yıllık sürenin ardından kullanması gereken doğru materyali bulur ve istediği sonucu elde etmeyi başarır. Bunun akabinde ise bu pedleri seri olarak üretebilecek bir makineye olan ihtiyacı karşılaması gerekir. Ancak makinelerin fiyatları milyon dolar seviyesindedir. Doğal olarak kendi makinesini icat etmesi gerekir.4.5 yıllık çalışmanın sonunda istediği tasarımı gerçekleştirir ve ilk modelini üretmeyi başarır. 2006 yılında ise Chennai Hindistan Teknoloji Enstitüsü, Muruganantham’ı başarısından ötürü ödüllendirir.
Kocasının ismini gazetelerde gören eve geri döner. Yanına eşinin annesini ve kız kardeşlerini de alır…
Muruganantham’ın icat ettiği bu makine şu anda iki önemli amaca hizmet ediyor: Hem kırsal ya da yoksul bölgelerde yaşayan kadınların düşük maliyetli, hijyenik pedlere ulaşmasını sağlıyor hem de bu bölgelerde yaşayan kadınların bu pedlerin üretimine katarak kadınlara istihdam imkânı yaratılıyor.
Bir makine ortalama olarak 10 kadına iş imkânı sunarken bir gün içerisinde 1.000 ped üretebiliyor.
Şimdiye dek Hindistan ve aralarında Kenya, Nijerya ve Nepal gibi ülkelerin de bulunduğu 17 ülkede Arunachalam Muruganantham’ın 2.400’den fazla makinesi hizmete girdi.Kendisinin hedefi 100 bin makine kurarak 1 milyon yoksul kadına istihdam yaratmak. Ancak yine de bu hedefinin gerçekleşmesinin 10 yıldan fazla zaman alacağını düşünüyor ve ekliyor: “Hindistan’daki her bir kadının hijyenik pedlere erişebildiği o günü bekliyorum.”
Haberin tamamı BURADA