ÖZEL DOSYA: BATIDAN TÜRKİYE’YE YAYILAN TRANS AKTİVİZMİ

GZONE Dergi’nin yeni sayısı, Haziran ayına özel olarak Onur Haftası’na ayrıldı. Onur haftası ile ilgili birçok özel dosyanın bulunduğu Haziran sayısının Trans köşesinde ise TRANS AKTİVİZMİ araştırması bulunmakta. Trans yazarımız Deniz Su Tiffany’nin özel araştırmaları sonucunda kaleme aldığı ”BATIDAN TÜRKİYE’YE TRANS AKTİVİZMİ” isimli özel dosya GZONE DERGİ HAZİRAN sayısında

“Pride” özel sayımız için trans köşesinde “yahu trans aktivizmi de ne?”, “LGBT’de T’nin yeri ne?” gibi çok temel soruları cevaplandırmayı uygun gördüm. LGBTİ’ler için gururlanmayı hatırladığımız bu ayda neden gururlanmamız gerektiği sorusunun da cevabını aramış oluyoruz. İşte bu sorunun trans perspektifinden cevabı da trans köşemizin bu ayki konusu!

Öncelikle trans aktivizmini tanımlayacak olursak; “LGBTİ hareket içinde trans bireyler için hak arayışı ve eşitlik kampanyası düzenlemektir.” Anlaşılacak olan şudur ki LGBT hareket içinde bir dallanma, bir alt-kol’dur trans aktivizmi. Ana LGBTİ hareket içerisinde yeterince duyulamayan sesimizin duyulabilmesi adına LGBTİ hareket altında yürütülen bir aktivizm çeşididir. Aktivizm pratiklerine de ben karışacak değilim, yeter ki amacına ulaşacak “pratiklikte” olsun.

İlk olarak takvimler bizi 1952 yılına, isim olarak da Virginia Prince’e götürüyor. “Transvestia” adında bir derginin oluşumunu başlatmıştır. Tarihte trans haklarının miladı olarak da bu dergi geçmektedir.  Aynı zamanda heteroseksüel erkek crossdresser’ların da sesini duyuracak “Tri-Ess” yani “Society for the Second Self”in de temellerini atıyor. Tri-Ess, heteroseksüel erkek crossdresserlar, onların eşleri ve aileleri için bir eğitim ve sosyal destek grubudur. Günümüzde de hala varlığını sürdürmektedir.

YAZININ DEVAMINI GZONE DERGİ HAZİRAN 2015 SAYISINDA OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ BUTONLARI KULLANABİLİRSİNİZ

kapak haziran

Haziran-Onur Haftası Özel sayımızı aşağıdaki bağlantılardan okuyabilirsiniz.

gzone indir ikon

google

apstore