PRETTY LITTLE LIARS’IN TÜRKİYE UYARLAMASINDA EŞCİNSEL KARAKTER BUHAR OLUP UÇTU

Yabancı dizilerin Türkiye uyarlamalarında eşcinsel karakterlerin buhar olup uçması ilk kez karşılaştığımız bir konu değil. Daha önce “Desperate Housewives”taki Bree’nin eşcinsel oğlu “Umutsuz Ev Kadınları”nda heteroseksüel olmuş ve eşcinselliği “asi karaktere” evrilmiş, “Revenge” dizisinzdeki biseksüel Nolan Ross karakteri “İntikam” dizisinde heteroseksüel olmuş ve aşk yaşadığı erkek karakter kadın karakterle değiştirilmişti.

Ekranella’dan Aytaç Kara, başta seks sahneleri, cinsellik meseleleri ve elbette süreleri olmak üzere orijinal dizi ‘Pretty Little Liars’ ile yerli uyarlama ‘Tatlı Küçük Yalancılar’ arasında bariz farklar olduğunun altını çizerek iki diziyi karşılaştırdı. İşte bu yazı:

Sevilen gençlik dizisi ‘Pretty Little Liars’ (PLL) kısaca şöyle: Beş kız pijama partisi yapmaya karar verir, içlerinden biri ortadan kaybolur ve bir yıl sonra cesedi bulunur. Geriye kalan dört kız da sadece onun bildiği sırlarla dolu mesajlar almaya başlarlar ve hayatları darmaduman olur. UO3 Medya yapımı ‘Tatlı Küçük Yalancılar’ da (TKY) Star’da karşımıza geldi. Peki, gelmeye geldi de acaba hangi yollardan geçip nasıl geldi?
* Karakter isimleri: Öncelikle dizideki karakterlere isim verirken genellikle orijinal dizideki karakterlerin baş harflerinden yararlanılarak isimlendirme yapılmış, fena da olmamış hani. Örneğin, Açelya=Alison, Aslı=Aria, Ebru=Emily, Hande=Hanna, Selin=Spencer, Eren=Ezra, Cesur=Jason…
* Eşcinsel Emily bizde tabii ki eşcinsel değil: PLL’daki dört ana karakterden Emily lezbiyen ve şimdiye kadar birkaç kız arkadaşı oldu. Hatta kaybolan kız Alison ile de aralarında ‘özel’ bir yakınlık bulunmakta. TKY’da ise Ebru tabii ki lezbiyen değil ve hatta kaybolan kız Açelya’nın kardeşi Cesur’dan hoşlanıyor.
* PLL lisede, TKY üniversitede geçiyor: PLL’ın bir diğer ana karakteri Aria, gerçekte kim olduğunu bilmezken tanıştığı Ezra’nın yeni edebiyat öğretmeni olduğunu okul açılınca öğrendi. İkili her ne kadar birbirlerinden uzak durmaya çalışsalar da nihayetinde sevgili de oldular. Bu noktada Aria’nın hala 18 olmaması ve Ezra’nın kızın öğretmeni olması Amerika ’da da tepki çeken bir detay olurken bizde hiç bu topa girmeyerek dizinin hikâyesini üniversiteye taşıdılar.


‘Pretty Little Liars’da cinsellik daha rahat yaşanıyor.

  • Öğretmen-öğrenci ilişkisi farklı: PLL’da Ezra ve Aria bir cafe/barda tanıştıktan birkaç dakika sonra tuvalette öpüşen, sonrasında da sevgili olan bir çift. TKY’da ise yüzerken eşyaları çalınan Aslı’ya yardım eden bir Eren izledik.
    *Ailelerin sosyal konumu farklı: TKY’da Ebru üniversitede burslu okuyor, Aslı’nın annesiyle babası da okuduğu üniversitede görevli. PLL da lisede geçtiği için burs filan yok. Aria’nın annesi lisede babası ise üniversitede çalışıyor, bizdeki gibi iş arkadaşı değiller.
  • Hırsızlar farklı: PLL’ın ilk bölümünde yakın arkadaşı Mona ile zevk için gözlük çalan ve yakalanan Hanna, TKY’da mayo çalarken yakalanan Ebru oldu. Hâlbuki PLL’da Hanna’nın annesi Ashley, kızını durumdan kurtarmak için aynı zamanda Alison’ın cinayetini de araştıran Dedektif Wilden ile yatıyordu.
  • A’nın mesajlarını alanlar çoğaldı: PLL’da Alison’ın cesedinin kendi evinin bahçesinde bulunmasının ardından dört kıza gizemli mesajlar göndermeye başlayan A’nın asıl hedefi kızlara hayatı dar etmekken TKY’da Eren’in de A’dan mesaj alması hikâye örgüsünü karıştıran detaylardan.
  • Süreler çok farklı: 41-45 dakikalık PLL bölümlerine karşılık bir bölümü 100 dakika süren TKY, altı sezonluk orijinal diziyi bir miktar sebzeli çorba edivermiş haliyle. Mesela orijinalde ilk sezon ortasına kadar görünmeyen ve sonrasında Hanna’yla sevgili olan Caleb, Barış ismiyle daha ikinci bölümden karşımıza dikildi. İlk sezon sonuna doğru karşımıza çıkan polis Garrett de aynı şekilde Güven olarak daha ilk bölümden çıktı ortaya. Dahası karakterler arası etkileşim yaratabilmek için Toby karakterinin karşılığı Toprak da dahil olmak üzere bu üçlüyü (Güven gizli görevde) üniversite öğrencisi olarak hikayeye ve diğerlerinin yanına dahil etmişler ki orijinalde böyle bir şeyin olmadığını geçtim, böyle bir şeye zerre gerek olmadığının altını çizmek gerek.

Cesur ve Selin’in babası arasındaki gizemli bağ, Eren’in Aslı’dan sakladığı gerçek gibi orijinalde önem arz eden ve ileride açığa çıkan noktalara da çok çabuk giriş yapılmış. İnsanda gelecekte sıkıntıya düşmeseler bari temennisi yaratıyorlar…


‘Tatlı Küçük Yalancılar’ neticede, izlenebilir bir uyarlama olmuş…
* Hakkını teslim edelim: Ama elbette izlenmez bir uyarlama çıkmamış, orijinali hiç izlemeyen birisi için ‘bakılabilir’ bir proje. Mesela dizinin girişinde ‘Scream’ filmini izleyecek kızların Açelya’nın yaptığı şakayla ‘Scream’in kendisini yaşaması açıkçası pek güzel bir şaşırtmacaydı.

Sertab Erener’in ‘Pretty Little Liars’ın ününe ün kattığı jenerik parçası ‘The Pierces–Secret’ parçasının uyarlamasını seslendirmesi ve başarılı jeneriği tebrik ve takdir edilesi. Mesela Şükrü Özyıldız’ın daha çok şarkı söylediğin görmemizde de hiçbir mahsur yok. Kadro da genel anlamda kötü durmuyor.
Gelecekte ne şekilde yol alır veya ömrü ne kadar olur kim bilir ama ülkemiz televizyonları bir uyarlamanın daha üstesinden gelmiş bulunmakta efendim.

 

Kaynak:EKRANELLA