Gurme yazarımız Deniz Aşık, Eylül ayının gelmesiyle birlikte vücudumuzun da ihtiyaç duyabileceği arınma ile ilgili güzel bir yazı hazırladı: “Sonbaharda Detoks” ile ilgili bilmek istediğiniz her şey Eylül 2016 sayımızdaki bu özel dosyada…
İşte bu özel dosyanın giriş bölümü:
Evet bir yazın daha sonuna geldik! Başka bir söz çıkmıyor son günlerde ağzımızdan. Uzun bayram tatilleri ve hafta sonu kaçamaklarıyla dolu bir yazdan sonra mevsim sonbahar, sonrası da malum kış.
Sonbaharın gelmesi vücut direncimizi hassaslaştırıyor. Bu nedenle sonbahar ve kış aylarında hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlığımıza daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Günlük hayatınızda uygulayacağınız oldukça basit 1-2 değişiklikle gözle görülür sonuçlar almanız mümkün.
DETOKS NEDİR?
Vücudumuzdaki hücrelerin yüzde 98’inin ortalama 6 ayda bir değiştiğini biliyor muydunuz? Yani bu demek oluyor ki hücrelerimizin neredeyse hepsi ölüyor ve yerine yenileri geliyor. E tabii bu hücrelerin yenilenmesi için ne yapıyoruz? Yiyoruz, içiyoruz ve nefes alıyoruz.
Evet, hücreler yediklerimiz sayesinde üretilir. Diğer bir ifadeyle, batılı filozofların 1800′lerde dediği gibi ”insan ne yiyorsa, odur”. Sadece bir günde yediklerimiz sayesinde vücudumuzda 24 milyon hücre yenileniyor! Detoks, işte bu yenileme ile doğrudan alakalı bir konu.
‘Detofication’ sözünün kısaltılmış hali detoks; düne kadar alkol ve uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için uygulanan tedavilere verilen isimken, yaşam koşullarımız ve beslenme alışkanlıklarımız değiştikçe, vücudu zehirli maddelerden kurtarmak için uygulanan arıtma yöntemlerine verilen genel bir yöntem olarak hayatımıza girmiş durumda.
İnsan vücudu toksinleri, yani zehirli maddeleri -hele yaşadığımız bu yüzyılda- sadece soluduğu havadan ya da yiyip içtiklerinden almıyor. Vücudumuzun ürettiği atık maddeler de bir süre sonra zehir etkisi göstermeye başlıyor.
Detoksta asıl amaç vücut sıvılarındaki, özellikle de kandaki asitleşmeyi önleyerek asit-baz dengesini korumak, böylece tüm vücut sıvılarının ve kanın hafif alkali olmasını sağlamaktır. Çünkü kanın asitleşmesi, başta beyin hücrelerimiz olmak üzere tüm organlarımıza zarar verir. Detoks, genellikle kıştan yaza ve yazdan kışa girerken yapılan bir uygulama olsa da her mevsim uygulanabilir. Ancak uygulanan detoks kişiden kişiye değişebileceği gibi genel sağlık durumunuzun da detoksa ne kadar elverişli olduğu önemlidir.
BU DOSYANIN TAMAMI İÇİN GZONE DERGİ’NİN “EYLÜL 2016 ” SAYISINI AŞAĞIDAKİ BAĞLANTILARA TIKLAYARAK ÜCRETSİZ OKUYABİLİRSİNİZ…