TARİH CESARETİ OLANLARA GÜLER: BÜYÜK (EŞCİNSEL) İSKENDER

Yaşam yazarımız Kaan Arer, tarihin tozlu sayfalarında önemli bir iz bırakan ve eşcinsel (veya biseksüel) olduğu bilinen bir isimle alakalı ilgi çekici bir dosya hazırladı: “Büyük İskender” ile ilgili bilmek istediğiniz her şey Eylül 2016 sayımızdaki bu özel dosyada…

İşte bu özel dosyanın giriş bölümü:

“Tarih, cesareti olanlara güler,” cümlesiyle başlar 2004 yapımı Alexander filmi. Bu film ile Büyük İskender’in bilinmeyen bir özelliğiyle bilinen birçok özelliği seyirciye sunulur. Türkiye’de bir dedikodu dalgası yayılmaya başladı: Büyük İskender gey miymiş? Tarihçiler ve tarih severler tarafından ezelden beri bilinen bu gerçek halkın dimağına yeni yeni düşüyordu.

Büyük İskender

Babası Philippos’un bir suikast sonucu ölmesinden sonra M.Ö. 336 yılının Ekim ayında, Makedonya tahtına çıkan İskender, sadece Argead hanedanının sürekliliğini değil, aynı zamanda Philippos II’in tasarladığı dış politikasının devamlılığını da sağlanmış oldu.

Genç İskender, krallığı babasının M.Ö. 359 yılında karşılaştığı güçlüklerden çok daha iyi şartlarda teslim almıştı. Uzun zamandan beri askeri, siyasi ve ekonomik olarak kapsamlı bir seferin hazırlıkları yapılıyordu. Makedonya ordusu güney Yunanistan’a doğru yayılmıştı. İskender kuzeyde ayaklanan Thrak kabilelerinin bastırdıktan sonra, baş kaldırmaya niyetlenen Helen kent devletlerini de kısa sürede kontrol altına almayı başardı. M.Ö. 338’deki Khaironeia savaşından sonra, bütün müttefik Yunan kentlerini ve diğer bağlı beyliklerini Pers ülkesine karşı yapılacak bir sefer için “Korinth Birliği” adı altında bir araya getirdi. Daha sonra ülkenin dört bir yanında başlayan karşı çıkışları bastırarak, geçmiş yıllardaki Yunan kent devletlerinin de amacı olan Pers Krallığına karşı birleşik bir Yunan seferinin hazırlıklarını devam ettirdi. Sonrasında ilk olarak Pers Kralını dize getirdi ve muhteşem hırsına yenik düşerek yoluna devam etti. Ardına taktığı orduyla Hindistan’a doğru ilerledi. Hindistan Kralı ile girdiği savaşta kullandığı taktikler harp okullarında ders olarak okutulmaktadır. Öyleki 1990 Körfez Savaşında Kuveyt işgal edilirken Amerikan General Büyük İskender’in Hindistan savaşında kullandığı taktikleri kullanarak çok kısa sürede Irak birliklerini yenmiştir. Birçok bileşeni ivedilikle kombine ederek en yararlı seçeneği oluşturma noktasında muhteşem bir zekası, ani kararlar almasına yardım eden sezgileri İskender’i yenilmez komutan olarak tarihe geçirmiştir.

BU DOSYANIN TAMAMI İÇİN GZONE DERGİ’NİN “EYLÜL 2016 ” SAYISINI AŞAĞIDAKİ BAĞLANTILARA TIKLAYARAK ÜCRETSİZ OKUYABİLİRSİNİZ…