SCORP’UN KURUCULARI, İZZET ZAKUTO VE SERCAN IŞIK GZONE’A KONUŞTU

Gzone genel yayın yönetmeni Onur Özışık, son günlerde herkesin konuştuğu %100 Türk ürünü, sosyal medya ağı Scorp’un hikayesini dinlemek için kurucuları İzzet Zakuto ve Sercan Işık ile Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi’ndeki ofislerinde görüştü. 

Scorp hakkında detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız, konu ile ilgili haberimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Röportaj: Onur Özışık

Scorp Nasıl Doğdu?

İzzet: Biz Sercan ile beraber farklı fikirler üzerine gidip geliyorduk. İlk olarak ABD’de başlayan, Internet üzerinden danışmanlık hizmeti alma furyasını Türkiye’ye taşımak istedik, Türk toplumunun ağabey düzeni ve herhangi bir danışmanlığa ücret ödeme alışkanlıkları olmaması sebebiyle bu fikirden vazgeçtik.

Daha sonra moda ile ilgili benzer bir fikir doğdu, modayla ikimizin de hiç bir ilgisi olmamasına rağmen, bizce güzel bir fikirdi. Türkiye’de şu anda moda ve kombinleme konuları gündemde olduğu için bu konu üzerinde ünlü modacılardan profesyonel danışmanlık alınması konusunda güzel bir proje üretmiştik. Daha sonrasında bunun sadece kadınlara yönelik olduğuna karar vererek, bu projeden de vazgeçtik.

Son olarak Türkiye’ye has ve asla modası geçmeyen Internet sözlükleri konusunda düşünmeye başladık. Ekşi Sözlük yıllardır Alexa’da 8. sırada ve asla oradan düşmüyor. Bunun yanı sıra SnapChat ile başlayan bir micro video furyası söz konusu, insanlar artık okumaktansa micro videolar ile tüketmeyi sever hale geldiler.

Biz Türkiye’de alışılmış sözlük formuyla micro video yapısını birleştireceğimiz projeler üzerinde düşünmeye başladıkça ortaya Scorp çıktı.

Vine’a da benzer bir yapıya sahipsiniz, Vine ile farkınız nedir?

Sercan: Bir de Vine konusu var, bizim Scorp’u projelendirdiğimiz zamanlarda Vine’ın ülkemizde en çok haber olduğu zamanlardı. Vine çok güzel bir sosyal ağ olmasına rağmen içeride hiç bir konu odağı yoktu, tamamiyle bir One Man Show. Vine fenomenlerine de baktığınız zaman, konu odaklı bir sistem olmadığı için sadece komediye yönelen bir ağ haline gelmesi bir taraftan Vine’ı kısıtlıyor.

Bizi Vine’dan ayıran en büyük fark bizim konu odağımız olması. Scorp, bir konu hakkında farklı farklı insanların fikirlerini 15 saniyelik videolarda, hızlı bir şekilde keşfedebileceğiniz bir ortam.

Yani Scorp’ta fenomenler olmayacak mı?

Sercan: Scorp’un sistemi anlatınca fenomen çıkarmaya yatkın bir sistem olarak düşünülmese de, ilerleyen zamanlarda Scorp’un da kendi fenomenlerini çıkaracağını düşünüyoruz. Konu odaklı olmanın insanları öne çıkarmayacağını düşünmüyoruz, tam tersi yaratıcılıklarını kamçılayacaktır.

Bir taraftan da Ask.Fm ve Reddit ile de benzer taraflara sahipsiniz.

Sercan: Ask.Fm llk doğuşumuzda örnek aldığımız ağlar arasında. İlk başta biz de soru soralım diye düşünüyorduk ancak düşündükçe soru sormanın gideceği yer bir şekilde hedefinden şaşıyor. ‘’Hiç seks yaptın mı’’ benzeri sorulara dönüyor ve kilitleniyor.

Reddit’te aslında forum mantığında bir ağ, ABD’de bir Türk kullanıcımız Amerikalı sevgilisine Scorp’u gösterdiği zaman, sevgilisinin verdiği tepki ‘’Bu çılgınca bir fikir, Vine ve Reddit birleşmiş’’ şeklinde olmuş. Tabii Amerikalı birinin bu tepkisi bizi ayrıca mutlu etti.

İkiniz okuldan mı arkadaşsınız?

Sercan: İkimiz de Koç Üniversitesi’nde öğrenciyiz ve  sosyoloji dersinde tanıştık. İkimizde derse çok girmeyen öğrenciler olduğumuz için sözlü olarak hocanın gözüne girmeye çalışıyorduk. Bir süre sonra sınıfta sadece İzzet ve ben konuşur kaldık ve birbirimizle atışmaya başladık. Dersten sonra tanıştık ve çok benzer düşünce yapılarına sahip olduğumuzu keşfettik, yakın arkadaş olduk.

Peki bu girişimcilik ruhu nereden geliyor?

Sercan: O her ikimizde de var, yakın arkadaş olduktan sonra bir şeyler üretme, kurma fikri doğdu. İlk başta Taksim’de makarna ve salata servisi yapan bir kafe açmakla başlayan fikirlerimiz zamanla İnternet’e ve Scorp’a bağandı.

Peki Koç Üniversitesi’nin size desteği ne derecede oldu?

İzzet: Bize Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde ofis olarak kullanabileceğimiz bu odayı verdiler :). Bu da yeterli zaten.

Bütün teknik ekip öğrencilerden mi oluşuyor?

Sercan: Fikir doğduktan sonra biz yazılımcı arayışına girdik. Birçok üniversiteye haber saldık, birçok kişiyle görüştük. Ödeyebilecek bir bütçemiz olmadığı için, bu işi para karşılığı yapacak insanları diskalifiye etmek zorunda kaldık. Diğer bir taraftan da, teknoloji ile ilgili bir iş yapmak istediğimiz için yazılımcı tarafın da işe özenle yaklaşması için ortak olması gerektiği kanaatındaydık.

Aramalarımız sonucunda Övünç Dalkıran ile tanıştık. Kendisi 30 yaşında, profesyonel olarak yazılımcı olan biri, 3 saat süren yoğun ikna çabalarımız sonucunda işyerinden istifa etmeye ikna ederek projemizin 3. ortağı olmasını sağladık.

İzzet: Ekip büyüdükçe birçok firmadan insanları işyerlerinden çıkmaya ikna ederek ekibimize katıyoruz 🙂

Sercan: Diğer bir teknik yazılımcımız ise Kaan Uğurlu. Kaan benim Fizik dersinden arkadaşımdı, onu da ikna ederek ekibe aldık ve Eylül ayında Scorp’u kurmaya başladık.

İçeride küfürlü videolar da var. Hiç sansürleme ihtiyacı duymadınız mı? Türkiye’de sansür yemek ile ilgili bir korkunuz var mı?

İzzet: İçeride küfür var ama kişiye hakaret mevcut değil. Kişiye hakaret olduğu zaman o içeriği kaldırıyoruz.

Sercan: Hedef ve hakaret olan paylaşımlar kaldırılıyor ancak küfür kullanımı, eleştiri vb. kaldırmıyoruz.

Şu an kaç üyeniz var?

İzzet: Şu an 150.000 e yaklaştık. Henüz sadece IOS’da varolmamıza rağmen büyüme hızından çok memnunuz.

İLK GÜN APP STORE’DA POPÜLER ARAMALARA GİRDİĞİMİZ ÖĞRENİNCE İZZET İLE GERÇEKTEN OKULDA AĞLAMAYA BAŞLADIK.

Peki insanlara Scorp’u nasıl ulaştırdınız?

İzzet: İlk olarak üniversitelerde ekipleştik. İl il dolaşıp, Türkiye’nin farklı illerinden seçtiğimiz üniversitelerde ekipler kurduk. Bu ekiplerin başlıca görevi bulundukları bölgedeki okulları fethetmek oldu. Henüz daha uygulama bile olmadan, Sercan ile beraber biz projeyi anlatıp, ekran görüntüleri gösterip insanları tavlamaya çalıştık. Henüz uygulama yokken 27 okula giriş yaptık, sadece fikir ve isim ile. Daha sonrasında beta dönemimiz başladı, ancak uygulama App Store’da çıktığı zaman içeride içerik olmalıydı. Buna çözümü, bu öğrencilere uygulamayı kullandırarak bulduk. Henüz uygulama daha çıkmadan, 500 kişi içeride durmaksızın içerik yarattık.

7 Şubat tarihinde uygulama App Stora’a çıktığımızda içeride ortalama 4.000 video vardı. App Store’a ilk girdiğimiz gün 4.000 indirmeye ulaştık, bunu da gerçekten 0 bütçe ile gerçekleştirdik.

Sercan: İlk gün App Store’da popüler aramalara girdiğimiz öğrenince İzzet ile gerçekten okulda ağlamaya başladık.

İzzet: Uygulama geliştikçe ve yayıldıkça yeni üniversiteler de ekibe eklenmeye başladı. Bir süre sonra Vine fenomenleri keşfetti ve onlar da üye olmaya, paylaşım yapmaya ve duyurmaya başladılar. Sosyal medyada Güneş diye bir arkadaşımız ünlülere ulaşmaya çalışarak destek istedi.

Şimdilerde her hafta Scorp ekibiyle buluşmalar gerçekleştiriyoruz, Hürriyet gazetesiyle projeler yaratıyoruz, Mynet’e videolar veriyoruz.

Sizi farklı kılan ana şeylerden biri nedir?

İzzet: Samimiyet. Facebook’ta samimiyet isimli bir video kolajımız var, izleseniz ağlarsınız. Gerçekten Scorp herhangi bir sosyal ağdan çok daha samimi. Kızlı erkekli, bakirelikten tutun, her konuyu rahatça konuşabileceğiniz bir ortam.

Peki bu rahatlığı ve samimiyeti nasıl sağlıyorsunuz?

İzzet: Başta kullanıcıdan izin almadan videolarını hiç bir yerde paylaşmıyoruz. Rahatsızlığa sebebiyet vermesi olası insanları moderatörlerimiz uyarıyor, 7/24 moderatörlerimiz çalışıyor. DM yok, bu da rahatsızlığı minimuma indiriyor.

Çalışan herkes gönüllü mü çalışıyor?

İzzet: Çoğunlukla. Ufak bir yatırım aldık, bu yatırımı da moderasyona harcadık. Moderasyon dışında herkes gönüllü çalışıyor.

ETKİ YARATACAK TOPLUMSAL OLAYLARIN İÇİNDE HER ZAMAN BİR PARÇASI OLMAYA ÇALIŞIYORUZ.

Peki gelecek için Scorp’un hedefleri neler?

İzzet: Asıl amacımız Türkiye’ye bağlı kalmamak. Türkiye’den neden global bir sosyal ağ markası çıkmasın fikrini zorluyoruz, bunun için de geleceği planlayarak anı yaşıyoruz. Tek hedefimiz maksimum büyümek.

Scorp’un içindeki LGBT oranı nedir?

İzzet: LGBT konulu birçok başlık vardı. En çok yürüyenlerden biri ‘’Sevgiliniz size eşcinsel olduğunu açıklarsa?’’ başlığıydı. Kullanıcı sayısı ile ilgili bir fikrimiz yok, insanları kategorilemiyoruz.

Onur Haftası için özel bir şey yapmayı düşünüyor musunuz?

İzzet: Muhtemelen Onur Yürüyüşü bizde de TT olur.

Sercan: Etki yaratacak toplumsal olayların içinde her zaman bir parçası olmaya çalışıyoruz.

3 YORUMLAR

Comments are closed.